Meny

Här utmanar man gränsen mellan blommor och inredning

I en av de få av Signalfabrikens lokaler som vetter utåt, mot Sundbybergs Torg, finns blomsteraaffären Basilica Fabrica. Den drivs av Miriam Grundberg och Eva Westberg.

– Fast egentligen tycker vi att ”blomsterbutik” är lite fel att säga. Vi hämtar mycket idéer i Berlin, Amsterdam och andra städer. Där har många florister blivit nästan som inredare, berättar Miriam och Eva. Vår drömkund skulle inte fråga efter blommor, utan vilja ha hjälp att skapa en miljö, menar de.

När ägarinnorna pratar märks det att de verkligen vet vad de vill, och att de är otroligt kunniga. Inte så konstigt kanske – Miriam började jobba redan som trettonåring och Eva var femton.

De har haft många spännande uppdrag tillsammans. Inför kronprinsessans bröllop gjorde de ett enormt hjärta av mer än fem tusen latinamerikanska rosor. Hjärtat hängdes upp på Grand Hotel. En annan gång levererade de blommor till en romsk begravning, där de anhöriga ville skapa en fantastisk blomsterfest.

– Vi gillar verkligen den familjära känslan här i Signalfabriken, säger Eva medan hennes lilla hittehund Mimmi hoppar upp på den låga fönsterbrädan. Nyfiket lägger sig hunden där och tittar på när byggarbetarna lägger de sista stenarna på plats i gången utanför.